INDIJA – ZLATI TIRKOTNIK

ODHOD: 11.10. – 19.10. 2023

1. DAN: ODHODNO LETALIŠČE – DELHI

Zbirališče potnikov na letališču v Zagrebu. Polet je predviden ob 08.55 z vmesnim prestopom V Istanbulu proti Indiji. V Istanbulu bo potrebno kar nekaj časa počakati in nato fr… proti Delhiju in Indiji

2. DAN:  DELHI (V)

Jutranji pristanek v Delhiju. Po pristanku sledi transfer do hotela. Pripravili nam bodo topel tradicionalni indijski sprejem z »aarti«. Zgodnja jutranja nastanitev v sobah in počitek, da se pripravimo na oglede. Zatem se bomo podali na spoznavanje glavnega mesta Indije. Delhi je razdeljen na stari (muslimanski) in novi (britanski) del. Očarali nas bodo kontrasti med tradicionalnim življenjem in moderno energijo, bleščečimi palačami in osupljivo revščino. Foto postanek pri znameniti Rdeči trdnjavi, od tam pa se bomo naprej popeljali z rikšami, na tradicionalen način, skozi stari del mesta. Na najbolj znani ulici Chandi Chowk (Srebrni trg) se boste prvič srečali s pravim indijskim živopisanim bazarjem. Trušč in gneča, močne vonjave in neobičajni glasovi… Jama Masjid, najlepša mošeja v Delhiju in največja v Indiji, Qutab Minar, 72,5 m visok stolp, ki datira v 13. stoletje in je spomenik prve muslimanske skupnosti v Indiji. Ob njem stoji železni steber, iz še bolj zgodnjega obdobja, za katerega še do danes niso ugotovili, zakaj ni zarjavel. V novem delu mesta si bomo ogledali Indijska vrata – slavolok zmage, ki nas opominjajo na brezsmiselnost vojne; na 42 m visokem spomeniku je vklesanih 85.000 imen vojakov iz prve svetovne vojne. Večerja. Nočitev.

3. DAN: DELHI-AGRA (Z)

Zajtrk.  Vožnja do Agre. Na poti si bomo ogledali grob Sikandra. Mesto je bilo nekdaj prestolnica mogulskega imperija in še danes daje vtis, da je navezano na preteklost. To ne preseneča, saj so mogulski vladarji s svojo strastjo do arhitekture poklonili svetu stavbe, ki predstavljajo sam vrh svetovne umetnosti  gradbeništva. Ko se sprehajaš med temi znamenitimi stavbami, si lahko predstavljaš življenje in intrige na mogulskem dvoru. Agra je pridobila na pomembnosti, ko jo je Sikandar Lodi proglasil za svojo prestolnico. A njegova vladavina je bila kratkočasna. Padla je namreč v posest Mogulov. Torej prispeli bomo v Agro. Nastanitev v hotelu. Ogledali si momomanj poznano, a čudovito mošejo Itmad-ud-Daulah, ki ji pravijo tudi Baby (ali otrok Taj Mahala). Vrnitev v hotel. Prosto. Nočitev.

4. DAN: AGRA (Z)

Po zajtrku se bomo odpravili na ogled veličastne znamenitosti. Taj Mahal, je še danes simbol brezpogojne in večne ljubezni vladarja Shah Jahana do svoje žene Mumtaz Mahal. Ta »spomenik ljubezni« je približno 20.000 mojstrov iz vse Indije gradilo 22 let. Kombinacija mogulske dediščine, perzijske, islamske in centralno azijske arhitekture. Več kot veličastno! 40 m visoki minareti, v kamen ujete čipke s cvetličnimi in geometrijskimi vzorci, tako značilnimi za islamsko umetnost. Popoldan sledi ogled trdnjave Agra, ki se v razdalji 2 km razteza na obrežju reke Yamuna. Akbar, največji ustvarjalec mogulskega imperija je naročil gradnjo utrdbe leta 1.565.  Njegov vnuk Shan Jahan je nekaj čudovitih stavb iz lokalnega rdečega peščenjaka dal podreti in jih je nadomestil z marmornimi zgradbami. Fantastična priložnost za fotografiranje. Večerja v hotelu, nočitev. 

5. DAN: AGRA-FATEHPUR SIKRI – JAIPUR (Z, V)

Zajtrk. Vožnja do »mesta zmage« ali Fatehpur Sikri, ki ga je v drugi polovici 16. stol. Izgradil imperator Akbar. Mesto je bilo prestolnica Mogulskega cesarstva le 10 let. Veličasten kompleks templjev in spomneikov vključuje eno največjih indijskih mošej Juma Masjid. Vožnja v smeri Radžastana. Prihod v Rožnato mesto Jaipur, prestolnico države Radžastan, znano po rožnati barvi peščenca iz katerega so zgrajena poslopja. Mesto je ustanovil Maharaja Sawai Jai Singh. Mogulci so maharadži podelili še naziv Sawai, kar pomeni »tisti, ki ve vse«. Tako so domačini in Mogulci prvič sklenili nekakšno zvezo. Jaipur nedvomno predstavlja najpomembnejši primerek kulture in tradicije Radžastana. Vožnja do hotela, nastanitev. Večerja. Nočitev.

6. DAN: JAIPUR (Z, K)

Po zajtrku vožnja do le nekaj kilometrov oddaljene trdnjave – palače Amer, nekdanje prestolnice pokrajine. Po želji se lahko odločite za posebno transportno sredstvo –  slone, ki nas lahko na svojih hrbtih ponesejo do mogočne trdnjave. Vsa zadeva je zelo varna in prilagojena tako, da je sesti in sestopiti s slona zelo enostavno. Palača je zgrajena na dominantni legi na vrhu hriba leta 1.592 v času Man Singha. Zakaj prav na tem kraju? Ker  je vojska imela dober pregled nad pokrajino… še danes očara s pogledom na jezero Maota. Pravljični spoj mogulske in hindujske arhitekture. Impozantno stopnišče nas pripelje do Diwani-Am-dvorane za avdienco, Jagmandir-dvorane zmage, Sukh Niwas-dvorane užitkov… Kosilo  v tipični lokalni restavraciji, ki ji sledi predstava z lutkamiin pokušina turbanov. Popoldne ogled mesta, ki leži na dnu nekdanjega jezera. Mestna palača, kjer hranijo kraljeve zaklade, vključno z največjimi srebrnimi posodami na svetu, orožjem, preprogami, čudovitimi oblačili maharadž. Hawa Mahal – palača vetrov, petnadstropna stavba, ki je simbol mesta je bila zgrajena 1799. leta z namenom, da bi kraljeve spremljevalke lahko opazovale vsakdanje življenje in številne procesije. Seveda pa ne smemo pozabiti na največji indijski observatorij Jantar Mantar, postavljen 1728. leta, z 28 m visoko sončno uro in številnimi ogromnimi napravami za merjenje časa in uporabo v astrologiji. Šokantno impresivno!!!!!!  Del popoldneva prost. Morda se boste odpravili na lokalno tržnico. Nočitev v hotelu.

7. DAN:  JAIPUR (Z, K)

Zajtrk. Prost dopoldan. Lahko se odločite za jeep safari ali obisk vasi in kosilo v kraju Samode. Popoldan pa bomo namenili potepanju po bazarju. Tako bo najlažje spoznati lokalne obrtnike, njihove izdelke, pisanost njihovih izdelkov. Ob ulici pa je najlažje spoznati bogato dediščino prave indijske kuhinje. Potepanje po bazarju nam predstavi življenje preprostih domačinov. Da, Jahori Bazaar je posebna izkušnja.

8. DAN: JAIPUR-DELHI (Z, V)

Zajtrk. Vožnja do Delhija (5 – 6 ur). Po prihodu v indijsko prestolnico bomo dan namenili še individualnim ogledom, potepu in počitku.  Večerja. Nočitev.

9. DAN: DELHI-ODHODNO LETALIŠČE

Zgoden jutranji prevoz na letališče. Polet 06.55 z vmesnim prestopom v Istanbulu proti odhodnemu letališču Zagreb. Tudi ob povratku bo potrebo nekaj ur počakati na istanbulskem letališču. Pristanek v Zagrebu je predviden ob 19.40. Koneč eksotične izkušnje in Indije Koromandije.

OZNAKE OBROKOV NA POTOVANJU: Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja

CENA:

1.850 EURPri udeležbi najmanj 10 potnikov
1.940 EURPri udeležbi najmanj 8 potnikov
2.100 EURPri udeležbi najmanj 6 potnikov
2.500 EURPri udeležbi najmanj 4 potnikov
3.090 EURPri udeležbi najmanj 2 potnikov

DOPLAČILO ZA ENOPOSTELJNO SOBO: 430 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz v ekonomskem razredu na relacijah Zagreb–Delhi in  Delhi-Zagreb, letališke in varnostne pristojbine ( cena karte 590 EUR na dan oblikovanja programa), vse prevoze po programu v klimatiziranih prevoznih sredstvih, 8 nočitev (vključena je tudi noč ob prihodu, da lahko takoj krenemo na počitek v sobe) z zajtrkom v hotelih 4* v dvoposteljnih sobah, 3 večerje in 2 kosili, predstavo z lutkami, vse oglede po programu, vožnja z riško v Delhiju, vstopnine po programu (trdnjava  Amer, mestna palača, Jantar Mantar – Jaipur, Taj Mahal, trdnjava Agra, Qutab Minar Delhi), lokalnega vodnika v angleškem jeziku na vseh lokacijah ogledov in strokovno vodenje vodnika agencije Galileo 3000 v slovenskem jeziku, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje turistov in izletnikov.

CENA NE VKLJUČUJE: vize, obveznih napitnin 50 USD – plačilo vodniku na poti, pijače, obrokov, če niso navedeni.

STROŠEK PRIDOBITVE VIZUMA: 55 EUR (trenutni strošek)

Bivanje v enoposteljni sobi pomeni klasično enoposteljno sobo in ne dvoposteljno sobo, v kateri pač spi en gost. Dvoposteljna soba – uporaba ene osebe ima le kanček nižjo ceno kot dvoposteljna soba, ki jo uporabljata dve osebi!

Ponudba je cenovno vezana na različno število gostov v skupini. V primeru odstopanja dejanskega števila gostov od predvidenega, se cena prilagodi.

Viza: 20 dni pred odhodom je potrebno dostaviti na agencijo potni list. Potni list mora biti veljaven še 6 mesecev po izhodu iz države, imeti 2 prazni strani, potrebujete barvno fotografijo na svetli/beli podlagi.

MOREBITNA CEPLJENJA: Za Indijo ni obvezno nobeno cepljenje. Za vse, ki potujejo v dežele izven Evrope, Severne Amerike in Avstralije pa je cepljenje proti hepatitisu A in B priporočljivo. Potrebno je eno cepljenje. Še bolj pa je priporočljivo cepljenje proti hepatitisu A in B hkrati. Potrebna sta dva cepljenja. Odločitev je seveda vaša. Svetujemo vam, da se najkasneje mesec pred odhodom oglasite na Zavodu za zdravstveno varstvo.

OPOZORILO: letališke in varnostne pristojbine so obračunane na dan priprave programa. V primeru odstopanja do odhoda se razlika obračuna v zadnjem obroku.

Ponudba je vezana na trenutno ponudbo letalskega prevoznika in partnerja v tujini, zaradi tega agencija ne prevzema odgovornosti za letalske prevoznike pri morebitnih spremembah v urnikih letov in za morebitne spremembe cen letalskih prevozov, letaliških in varnostnih pristojbin, morebitnega dodatka na gorivo,…  Žal na takšne spremembe nima vpliv nobena agencija. V tem primeru se agencija poslužuje 900. in 902. člena Obligacijskega zakonika.

GALILEO 3000 d.o.o. si skladno z 900. členom Obligacijskega zakonika pridržuje pravico do spremembe cene (če pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih, do sprememb v cenikih prevoznikov ali do zmanjšanja minimalnega števila gostov) in skladno z 902. členom istega zakonika pravico do odpovedi potovanja (če se ne prijavi vsaj najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja).

ZAVAROVANJE POTNIKOV: Naši gosti so v času potovanja nezgodno zavarovani. Nezgodno zavarovanje turistov in izletnikov je sklenjeno z ZAVAROVALNICO TRIGLAV in se nanaša na nezgodne dogodke nastale med potovanjem, ki niso bili povzročeni s strani zavarovanca samega. V primeru osebne poškodbe, poškodbe stvari ali kraje o tem nemudoma obvestite organizatorja potovanja oz. policijo. Priporočamo pa tudi dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS ali Evropsko zavarovanje.

ODSTOPNINA IN ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE NA POTI (ZELOSTNI PAKET ZAVAROVANJA): zavarovanje morebitne odpovedi v primeru dokumentirane višje sile (bolezen/smrt potnika ali člana ožje družine) stane 98 EUR (pri 10 potnikih) do 196 EUR (pri 2 potnikih v skupini. Zdravstveno zavarovanje z asistenco na poti v tujino pa stane 43 EUR. Vključuje vse stroške zdravljenja, hospitalizacije, morebitnega nujnega dodatnega letalskega prevoza v domovino,…

PRIJAVA: vsak delovnik od ponedeljka do petka od 09.00 do 17.00 v poslovalnici GALILEO 3000 d.o.o., Židovska ulica 4A v Mariboru, po elektronski pošti rezervacija@galileo3000.si ali na telefon 02 2350 500. Ob prijavi izpolnite pogodbo o potovanju in plačate varščino v višini 40%. Preostali del zneska je moč poravnati najkasneje 14 dni pred odhodom.

ČAS ZA PRIJAVO: do 15.09.2023 oz. do zasedenosti prostih mest. Ta so omejena.