NOVOLETNA MALTA – 6 DNI ČARTER POLET

Nekoč imenovana »Melita« – otok medu, danes pa pomeni pribežališče in pristanišče. Dežela angleške urejenosti, italijanskega videza, mediteranskega temperamenta in arabsko zveneče govorice. Poznana po bogati zgodovinski zapuščini, gostoljubnih ljudeh, ribiških vasicah, rajskih plažah in dih jemajočih klifih.

TERMIN POTOVANJA: 28.12.2023 – 02.01.2024

1. DAN: SLOVENIJA – MALTA

nočitev

V jutranjih urah zbor udeležencev potovanja na letališču JP Ljubljana in polet s posebnim letalom direktno na Malto. Po pristanku bomo najprej  raziskali glavno mesto, La Valletta. Mesto so zgradili križarji reda Svetega Janeza in ga poimenovali po velikem mojstru Jeanu de la Valleta. Sprehod znotraj mestnega obzidja med elegantnimi ulicami s čudovitimi renesančnimi palačami in trgi. Še posebej zanimiv je osrednji trg s prekrasno stolnico sv. Janeza in Palačo velikega mojstra. Stolnica velja za eno najrazkošnejših cerkva v Evropi, njeno notranjost krasijo tudi dela Caravaggia. Med sprehodom bomo obiskali zgornje vrtove Barracca, od koder je čudovit razgled na največje naravno pristanišče na svetu. Za konec si bomo ogledali (doplačilo za vstopnino) še avdio – vizualno razstavo Malta Experience in na prijeten način spoznali razgibano zgodovino otoka.

2. DAN: MALTA – (OTOK GOZO)

zajtrk, nočitev

Prost dan ali za doplačilo izlet na otok Gozo.

Po zajtrku se bomo zapeljali do pristanišča in se vkrcali na trajekt, ki nas bo odpeljal na otok Gozo, manjši, bolj zelen in mirnejši od sestrskega otoka Malta. Otok Gozo slovi po slikoviti pokrajini in nenavadno velikem številu cerkva. Med obiskom otoka bomo obiskali tudi tempelj Ggantija, ki je verjetno eden najstarejših spomenikov na svetu. Obiskovalec se ob pogledu nanj zamisli nad izjemno kulturo, ki ga je ustvarila. Victoria je največje mesto na otoku, znano po mogočnem obzidju. Vožnja mimo prijetnega zaliva Xlendi, med mogočnimi klifi in kristalno čisto vodo. Vsekakor pa velja Dwejra s svojimi prepadnimi klifi in zaobljenimi zalivi, očarljivimi kamnitimi tvorbami, za najlepši predel na otoku. Slovel je predvsem po t.i. ”Modrem oknu”, igri narave, ki se je leta 2017 zaradi močne erozije vode porušil. Ustavili se bomo tudi v delavnicah in od domačinov kupili lične spominke iz stekla, keramike, svile in tekstila. Seveda se bomo ustavili tudi v kateri od ličnih restavracij, kjer boste ob doplačilu uživali ob malteških in tudi morski dobrotah. V popoldanskem času povratek.

3. DAN: MDINA – RABAT – DINGLI KLIFI

zajtrk, nočitev

Po zajtrku vožnja v mestece Mosta, kjer veduto mesta obvladuje ogromna kupola farne cerkve, ki je čudežno ostala nepoškodovana med vojno. Orjaško kupolo je nemogoče zgrešiti, saj je vidna s skoraj vseh delov otoka. Naprej do Mdine – stare prestolnice Malte, imenovane tudi mesto tišine. Krajši sprehod po najočarljivejšem mestu na otoku in nadaljevanje v sosednji Rabat, s katerim sta nekdaj tvorila enotno naselje. Mdina je čarobno, zasanjano mestece, obdano z mogočnim obzidjem ter številnimi srednjeveškimi palačami, kjer še vedno živijo malteške plemiške družine. Obiskovalca še posebej navdušijo mestna katedrala sv. Pavla, palača Vilhema, številni slikoviti trgi ter mogočno obzidje in mestna vrata. Rabat pa se ponaša z nekaterimi najpomembnejšimi krščanskimi spomeniki na Malti (katakombe, cerkev in jama sv. Pavla..). Za zaključek dneva se bomo podali še do enih najlepših razglednih točk na otoku, od koder lahko občudujemo mogočne Dingli klife.

4. DAN: MALTA – THREE CITIES ALI POPEYE VILLAGE

zajtrk, nočitev

Zajtrk v hotelu. Po želji in ob doplačilu priporočamo izlet do parka Popeye village. Lahko pa se podate na poldnevno raziskovanje ” Treh mest”.

Locirani na nasprotni strani glavnega mesta Valetta, se mesta Vittoriosa, Isla in Bormla ponašajo z  bogato zgodovino, ahritekturno zapuščino in unikatnim karakterjem.

Posebej vredni ogleda so trdnjava St. Angelo, Inkvizitorjeva palača, sprehod po Valpergovi črti utrdb. V mestecu Isla se bomo odpravili na čudovit sprehod do raglednega vrta, od koder lahko opazujemo pristanišče, Maltežani mestece imenujejo tudi ” dragulj Malte”, saj so mesto zgradili vitezi, obdano pa je s spektakularnimi bastijoni. V kolikor bo vreme dopuščalo se lahko zapeljemo po morju na mini plovbo s tradicionalnimi čolni Luzzu.

5. DAN: MALTA

zajtrk, nočitev

Dan namenjen sproščenemu uživanju in samostojnemu raziskovanju Malte.

6. DAN: MARSAXLOKK – MODRA JAMA – HAGAR QIUM – SLOVENIJA

zajtrk, polet

Po zajtrku odjava iz hotela in izlet v zaliv Marsaxlokk z očarljivo ribiško vasico, kjer se v pristanišču pozibavajo tradicionalne, živo pisane barke, na obrežju pa so razprte barvite ribiške mreže. Nekaj časa za kosilo, v kateri od številnih restavracij. Nadaljevanje vožnje  do točke, kjer bo krajši postanek na razgledni točki Modre jame, ki je dobila ime po kristalno čisti modri vodi. Z ogledi bomo zaključili pri megalitskih templjih  Hagar Quim, ki so uvrščeni na seznam Unescovih znamenitosti. Popoldan vožnja na letališče in polet v Slovenijo.

Cena: 879 €

Cena vključuje

•          polet s posebnim letalom  Ljubljana – Malta in nazaj

•          letališke in varnostne pristojbine

•          en kos oddane prtljage do 20kg in kos ročne prtljage do 10 kg,

•          5 x nočitev z zajtrkom v hotelu 4*

•          oglede in izlete po programu (brez vključenih vstopnin)

•          spremstvo in organizacija potovanja

Doplačila

MOŽNO DOPLAČILO ZA MANJŠO SKUPINO:

•          med 25 in 34 potniki 50 €

•          med 15 in 24 potniki 70 €

MOŽNA DOPLAČILA OB PRIJAVI:

•          enoposteljna soba 180 €,

•          doplačilo za večerje s vključeno silvestrsko večerjo: 149 €,

•          izlet na otok Gozo: 69 €  (minimalno 20 potnikov).

•          izlet v 3 mesta: 32 € (minimalno 10 potnikov). 

MOŽNA DOPLAČILA NA POTI:

•          plačilo mestne turistične pristojbine, ki znaša 0,50 € na osebo na dan (plačilo v recepciji hotela)

•          vstopnine v posamezne muzeje in arheološke parke (5 – 16 € za posamezno vstopnino)

•          vožnja s tradicionalnimi čolni Luzzu (ob primernem vremenu): 10 € / osebo

POPUST: otroci 2-12 let v sobi z dvema odraslima osebama 15 %.

odgovorni organizator: PALMA d.o.o.