VELIKA BALKANSKA TURA – PO SLEDEH IVA ANDRIČA, EMIRJA KUSTURICE, NACIONALNIH PARKOV IN VELIČASTNE ZGODOVINE

Trajanje:
5 dni
Prevoz
Avtobusni prevoz
Tip potovanja:
Obvezne izbirne vsebine
Lokacija:
Discount:

Special offer

Opis

VELIKA BALKANSKA TURA – PO SLEDEH IVA ANDRIČA, EMIRJA KUSTURICE, NACIONALNIH PARKOV IN VELIČASTNE ZGODOVINE

Sarajevo, Višegrad (Most na Drini), Kusturičev Drvengrad, Šarganska osmica, Zlatibor, nacionalni park Durmitor, Budva, Kotor, Cetinje, Skadarsko jezero

IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.

 

CILJI:

- dijak se seznani s kulturo, zgodovino in manj znane znamenitostmi centralnega Balkana (Bosne, Srbije in Črne gore)-Sarajevo, Kotor, Budva, Cetinje…

- srečanje z življenjem in delom nobelovca Iva Andriča

- dijak razširi znanje o oblikovanju fjordov,

- izkušnja v vožnjo s starinskim vlakom na Šarganski osmici,

- srečanje z dvema nacionalnima parkoma, Črnim jezerom, Žabljakom,

- dijak se bo med plovbo srečal z največjim jezerom na Balkanu

- predstavitev fenomena razvoja črnogorskega turizma in obisk Porto Montenegro.

 

OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija.

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., direktor Miran Bende, dipl. ekon.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 48 učencev na enem avtobusu

Program

Program potovanja:

  1. DAN: SLOVENIJA–JAJCE–SARAJEVO

Vožnja preko Bosne do Jajca. Jajce je bilo prestolnica srednjeveške bosanske države. Kasneje je zaslovelo zaradi drugega zasedanja AVNOJ-a. Krajši postanek. Vožnja do Sarajeva. Popoldanski ogled slikovite bosanske prestolnice, ki je skozi stoletja doživela bogato in burno zgodovino. Mestna hiša, Univerza in njena knjižnica iz 19. stoletja, ki je bila nekoč mestna hiša, Gazi Husrev – begova džamija iz 16. stoletja, Careva džamija s kupolasto streho in arkadnim dvoriščem, ter popolnoma drug svet – stara pravoslavna cerkev, katoliška katedrala in sinagoga. Nastanitev v hotelu.

  1. DAN: SARAJEVO–VIŠEGRAD (MOST NA DRINI)–DRVENGRAD–ŠARGANSKA OSMICA–ZLATIBOR

Vožnja do Višegrada in mostu na reki Drini iz 16. st., ki je navdušil nobelovca Iva Andriča, avtorja romana Most na Drini. Ogled Andričgrada, novega kulturnega centra, katerega gradnjo pretežno financira režiser Emir Kusturica. Vožnja do Srbije in Mokre gore. Podali se bomo na hrib Mečavnik, v katerega se je »zagledal« Emir Kusturica ob snemanju filma »Život je čudo«. Na Mečavniku je postavil »Etno selo Drvengrad«, ki ga bomo obiskali. Vožnja do Mokre gore, kjer se bomo vkrcali na nostalgični vlak na postaji »Čiro«. Pričakuje nas Šarganska osmica – ozkotirna proga, ki pelje preko hriba Šargan je  dolga okoli 15 km (22 tunelov, 5 mostov, višinska razlika 300 m) in je tako strma ter zavita, da naredi osmico, od tod tudi ime. Vožnja do planine Zlatibor, ki je turistično najbolj obiskana točka v Srbiji. Nastanitev v hotelu.

  1. DAN: ZLATIBOR-NACIONALNI PARK DURMITOR–BUDVA

Vožnja proti Črni Gori in nacionalnemu parku Durmitor. Postanek v Žabljaku. Le streljaj od mesta je čudovito Črno jezero – 1.442 m nad morjem ležita malo in veliko ledeniško jezero, ki sta, zaradi svoje globine skoraj črne barve, zato tudi nosita takšno ime. Vožnja do črnogorske obale. Nastanitev v hotelu.

  1. DAN: BUDVA–CETINJE–PODGORICA–NACIONALNI PARK SKADARSKO JEZERO–SVETI ŠTEFAN

Najprej stara črnogorska prestolnica Cetinje. Izvedeli boste, da je bil v Cetinju leta 1493 tiskan Cetinjski oktok, prva knjiga tiskana v slovanskem jeziku. Možen ogled muzeja Kralja Nikole. Nadaljevanje vožnje do Skadarskega jezera. Največjega jezera na Balkanu. Površina se giblje med 370 km² in 520 km², odvisno od dotokov rek. Z ladjico bomo krenili na spoznavanje jezera. Postanek na razgledni točki nad otokom Sveti Štefan. Nočitev v Budvi.

  1. DAN: BUDVA–PORTO MONTENEGRO-KOTOR-SLOVENIJA

Dopoldanski ogled Budve. Ozke ulice zgrajene pod močnim vplivom beneške arhitekture. Postanek v Porto Montenegro, ki ga ob Monte Carlu in Porto Cervo na Sardiniji trenutno štejejo med najbolj prestižne marine v Sredozemlju. Nato se bomo popeljali do fjorda Boke Kotorske in mesta pod zaščito UNESCO, Kotorja. Voden ogled mesta. Katedrala sv. Trifuna, mestna vrata, s patino prevlečena mestna arhitektura. S trajektom bomo prečkali Kotorski zaliv in sledi le še vrnitev v Slovenijo.

Cena

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “VELIKA BALKANSKA TURA – PO SLEDEH IVA ANDRIČA, EMIRJA KUSTURICE, NACIONALNIH PARKOV IN VELIČASTNE ZGODOVINE”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.