SEVERNA DALMACIJA ZA PRSTE OBLIZNIT – 4 MESTA POD ZAŠČITO UNESCO

Trajanje:
4 dni
Prevoz
Avtobusni prevoz
Tip potovanja:
Obvezne izbirne vsebine
Lokacija:
Discount:

Special offer

Opis

SEVERNA DALMACIJA ZA PRSTE OBLIZNIT - 4 MESTA POD ZAŠČITO UNESCO

IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.

 

CILJI:

- dijak spozna štiri dalmatinska mesta z znamenitostmi pod zaščito UNESCA z vsemi njihovimi mogočnimi znamenitostmi,

- razširitev znanja o prisotnosti rimskega imperija na Balkanu s poudarkom na življenju in delovanju cesarja Dioklecijana,

- utrjevanje znanj s področja geografije otoškega sveta severne Dalmacije,

- prisotnost Beneške republike – Serenissime ob vzhodni jadranski obali,

 

OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., direktor Miran Bende, dipl. ekon.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 48 učencev na enem avtobusu

Program

VSEBINA PROGRAMA:

  1. DAN: SLOVENIJA–ZADAR-VODICE

Zgoden jutranji odhod. Vožnja preko Hrvaške do Zadra. Mesto se pod imenom Idassa prvič omenja v starogrških zapisih. Rimljani so ga v 4. stoletju pr. n. št. imenovali Jadera. Leta 59 pr. n. št. Zadar postane rimski municipij. Po propadu zahodnorimskega cesarstva postane Zadar glavno mesto bizantinskega dela Dalmacije. Sledi oblast Frankov, pa hrvaških vladarjev, leta 1202 ga osvojijo Benečani, ki so mu s presledki vladali vse do 1792. Veličastnost starega mesta se skriva na polotoku, ki v svojem jedru skriva kulturnozgodovinske spomenike. Sprehodili se bomo mimo rimskega foruma, edinstvene cerkve sv. Donata iz  9. stol., ki je v bistvu nastala iz ostankov starorimskega foruma, katedralo sv. Stošije si bomo pogledali natančneje, pa mimo cerkve sv. Marije, mimo cerkve in samostana sv. Franja, srečali pa se boste tudi z mestnim obzidjem in Trgom petih vodnjakov. Za konec nikakor ne smemo izpustiti ogleda dveh modernih arhitekturnih pridobitev:  Morskih orgel in Pozdrava Soncu. Vožnja do Vodic, nedvomno najbolj živahnega turističnega centra v Dalmaciji. Nastanitev v hotelu. Predvideno v Vodicah. Nočitev.

  1. DAN: VODICE–SPLIT–TROGIR–VODICE

Na pot. Do Splita. Neverjetno zgodovino nosi v sebi. Že v 6. stol. pr.n.št. grška kolonija Aspalathos. Grki so trgovali z ilirskimi plemeni, med katerimi so bili najpomembnejši Dalmati. V Ilirskih vojnah (229 – 219 pr.n.št.) je kontrolo nad območjem dobil stari Rim in ustanovil rimsko provinco Dalmacija. Zanjo  je največ naredil rimski imperator Dioklecian. Veliki reformator rimskega imperija se je odločil, da bo izgradil palačo, ki mu bo služila po prostovoljnem odhodu iz politike. Kar na 38.000 m² se nahaja palača in njeni vrtovi, nekdanji trgi,… Seveda si bomo v spremstvu obveznega lokalnega vodnika sprehodili skozi Dioklecianovo palačo. Sam objekt je pod zaščito UNESCO. Prosto za sprehod po splitski rivi. Nadaljevanje poti do Trogirja, naseljenega že v 3. stoletju pr.n.št. kot starogrški Tragurion. Mesto – muzej je prav tako pod zaščito UNESCO. Vsako pročelje mesta nosi svojo zgodbo. Palača Čipiko, stolp Kamerlengo, izredna arhitektura katedrale sv. Lovre ali tudi sv. Ivana Trogirskega. Vrnitev v hotel v Vodice. Nočitev.

  1. DAN: VODICE-ŠIBENIK–NACIONALNI PARK KRKA-VODICE

Izlet v Šibenik. Voden ogled. Za razliko od drugih hrvaških obalnih mest Šibenik niso ustanovili ne Iliri, ne Grki in tudi ne Rimljani. Kar Hrvati so ga postavili na noge. Na vodenem ogledu se boste seznanili s starim mestnim jedrom, znamenito gotsko renesančno katedralo sv. Jakova iz začetka 15. stoletja (na listi UNESCO kulturne dediščine). Pogled pa se vam bo nedvomno ustavil tudi na srednjeveški trdnjavi sv. Mihaela (»beneška« utrdba na listi UNESCO) in utrdbi sv. Nikolaja nad mestom. Popoldan bomo obiskali zeleno svežino nacionalnega parka Krka. Nahaja se kar na 109 km². Nacionalni park je dobil ime po reki Krki, ki ob reki Čikoli predstavlja vodno bogastvo parka. Ogledali si bomo znameniti Skradinski buk. Sedem slapov, ki se pretaka preko 17 apnenčastih teras v dolžini 800 m in širini 200 m do 400 m. Višinska razlika pa znaša 45 m. Izvedeli boste, da so na reki Krki konec 19. stoletja izgradili prvo hidroelektrarno v Evropi, in drugo na svetu. Le nekaj dni po prvi, odprti na slapovih reke Niagare. Vrnitev v hotel. Nočitev.

  1. DAN: VODICE – SLOVENIJA (ALI MOŽNOST LADIJSKEGA IZLETA MED KORNATSKIMI OTOKI)

Zajtrk. Prost dopoldan za uživanje na plaži. Po odjavi v hotelu bomo še vedno izkoristili plažo ali pa se morda sprehodili do centra Vodic. Ali morda malce namakanja v morju. Sledi vožnja proti Sloveniji Po želji in za doplačilo pa lahko ta dan organiziramo ladijski izlet po Nacionalnem parku kornatskih otokov. V tem primeru se bomo sprehodili do priveza v Vodicah (streljaj od našega hotela) in tam vkrcali na ladjo. Ob 09.00 bomo izpluli. Nacionalni park je dobil ime po največjem otoku. Ta najgosteje z otočki posejan arhipelag v Sredozemlju šteje kar 158 otokov. 89 od njih sodi v okvir nacionalnega parka Kornati. Pluli bomo mimo visokih previsnih skal, ki strmo padajo v morje. Domačini jih imenujejo »krune«. Pluli bomo mimo Prvića, Logoruna, Tijata, skozi Murtersko morje, pri Opatu bomo zapluli v Nacionalni park Kornati. Nato še otoki Kobučar, Rašip Veli, Kravljačica, Turet, Murter, Tribunj…. Ustavili se bomo v zalivu naravnega parka Taliašćica. Tam se bomo tudi izkrcali. Možnost kopanja, sončenja, sprehoda do slanega jezera Mir, na razgledno točko, do odprtega rezervata divjih oslov, po trekking stezi… Organizirano »piknik« kosilo na ladji. Vrnitev na obalo približno ob 17.00.  Vkrcanje na avtobus in vožnja proti Sloveniji. Med povratkom bomo izvedli kviz. Zmagovalec v poznavanju obiskanih krajev bo prejel športno torbo. Na vrata svojih domov poste potrkali v primeru ladijskega izleta okoli polnoči.

Cena

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “SEVERNA DALMACIJA ZA PRSTE OBLIZNIT – 4 MESTA POD ZAŠČITO UNESCO”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.