BUDIMPEŠTA

Trajanje:
2 dneva
Prevoz
Avtobusni prevoz
Tip potovanja:
Obvezne izbirne vsebine
Discount:

Special offer

Opis

BUDIMPEŠTA

Nekdanja prestolnica Ogrske, dežela puszt, srečanje z židovstvom in romskim vprašanjem, od kod izhaja ugrofinščina

IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.

 

CILJI:

- dijak se sreča s kulturo, zgodovino in znamenitostmi Budimpešte,

- razširitev znanja o življenju v Madžarski in dandanašnjem utripu države,

- uporaba tujega jezika,

- dijak bo razširil znanje o zgodovini Avstro-Ogrske,

- srečanje z informacijami o gospodarstvu naših vzhodnih sosedov,

- srečanje z izvorom za večino Slovencev tako nerazumljivega jezika,

- srečanje z zgodovino porabskih Slovencev,

- srečanje z geološkimi in geografskimi značilnostmi Madžarske,

- srečanje z močno prisotno romsko kulturo te dežele,

- srečanje z madžarsko kulinariko,

- srečanje z židovsko vero in natančna seznanitev z zgodovino židovstva.

 

OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija.

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., direktor Miran Bende, dipl. ekon.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 48 učencev na enem avtobusu

Program

VSEBINA PROGRAMA:

  1. DAN: MARIBOR – BUDIMPEŠTA

Iz Maribora bomo krenili ob 06.00. Vožnja do Budimpešte. Za začetek najlepši panoramski pogled na Budimpešto in reko Donavo. Z Grajskega griča seveda. Tam se boste srečali z Ribiško trdnjavo in si po želji od znotraj ogledali tudi znamenito gotsko cerkev posvečeno ogrskemu kralju Matiji Korvinu (v slovenskem ustnem izročilu poznanem kot Kralj Matjaž). Panoramski ogled Trga herojev, Oktagona, dvorca Vajdahunyad. Nastanitev. Malce počitka…. Nato pa peš na ulico Vaci. Ta je  večna arterija mesta, ki obiskovalce navduši s svojo ponudbo na številnih trgih. Z vodnikom se boste sprehodili do trga Vörösmarty. Sledi sprehod do Štefanove bazilike.  Če želite vas lahko vodnik peš popelje na ogled posebne oblike večerno-nočnega življenja. Do »ruins bar«.

  1. DAN: BUDIMPEŠTA – KESTZHELY – MARIBOR

Po zajtrku vam predlagamo obisk “za sline cedit” – velike centralne tržnice. Feferoni, suhe salame, paštete iz gosjih jeter, gosji ocvirki, dimljena sladka paprika, čokoladni »saloncuker« bomboni,… pisana predstava kulinaričnih dobrot. Popoldan bomo nadaljevali z ogledi. Simbol Budimpešte je nedvomno znameniti Parlament. Leta 1885 so pričeli z gradnjo stavbe, ki še danes predstavlja največjo zgradbo na Madžarskem. 50 milijonov opek je vzidanih v stavbo, 500.000 poldragih in dragih kamnov ter 40 kg čistega zlata. Ob pravočasni najavi lahko organiziramo tudi voden ogled Parlamenta. Ob povratku se bomo ustavili v kraju KESTZHELY, postanek v parku ob baročnem dvorcu Festetics, ki so ga izgradili grofi Festetics. Izredna scenografija dvorca navduši vsakogar. V baročnem mestecu pa si boste lahko privoščili še zadnjo pijačo pred vrnitvijo v Slovenijo.  Popoldan lahko obiščemo tudi odličen Židovski muzej, kjer se na vodeni turi spoznamo s principom židovske vere in njenimi temelji (sinagoga ali tudi tempelj… heikhal, shabbat, tora,…), se sprehodimo po sinagogi, spoznamo navade in običaje Židov in se srečamo tudi s strašnim pogromom Židov – holokavstom. Vrnitev v domovino.

Cena

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “BUDIMPEŠTA”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.