CARIGRAD

Trajanje:
4 dni
Prevoz
Avtobusni prevoz
Tip potovanja:
Obvezne izbirne vsebine
Lokacija:
Discount:

Special offer

Opis

CARIGRAD

Mesto na dveh kontinentih, kraj bogastva, vitkih minaretov, glasnih trgovcev, Konstantinopel, Bizanc, Istanbul,… kraj  antike, haremov in palač, skrivnosti Sulejmana Veličastnega in njegove Hurem, močnih dišav in pisanih preprog, islama in modernih razsežnosti

IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.

 

CILJI:

- dijak se sreča s kulturo, zgodovino in znamenitostmi Carigrada,

- dijak bo seznanjen z zgodovino od starih antičnih časov, časa Konstantinopla, Bizanca do Istanbula,

- dijaki spoznavajo izredno bogato turško zgodovino,

- dijak bo spoznal zgodovino Sulejmana Veličastnega in njegove Hurem,

- dijaki bodo natančno spoznali islam, temeljne stebre islama,

- dijakom bo predstavljeno življenje preroka Mohameda,

- srečanje s turško kulinariko.

 

OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., direktor Miran Bende, dipl. ekon.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 48 učencev na enem avtobusu.

Program

VSEBINA PROGRAMA:

  1. DAN: SLOVENIJA-ISTANBUL

Organiziran avtobusni prevoz do letališča.  Polet  do Istanbula. Sledi transfer do hotela. Ob spremstvu obveznega lokalnega vodnika. Med prevozom do hotela bomo dijake seznanili z osnovnimi informacijami o Turčiji in Istanbulu. Če bo čas dopuščal se  ne bomo odpeljali direktno v hotel. Želimo vam za začetek podariti najlepši pogled na Istanbul. Zapeljali se bomo do vznožja hriba Pierre Loti, poimenovanega po psevdonimu francoskega pisatlja Juliena Viaulda. Ob vznožju se nahaja eno najstarejših pokopališč Istanbula Ejüp. Z žičnico se bomo v približno 3 minutah popeljali na vrh razglednega hriba. Čas za čaj ali kavico in fotografiranje imenitnega Zlatega roga z Evropske strani. Vožnja do hotela. Nastanitev v hotelu v starem delu Istanbula. Veličastno mesto z veličastno zgodovino. Malce sprehoda pa mestu in prosto za večerjo. Carigrajske noči znajo biti zelo navihane, … Nočitev.

  1. DAN: ISTANBUL

Po zajtrku se bomo peš in v spremstvu lokalnega vodnika odpravili na celodnevni ogled mesta. Ogledali si bomo mestne znamenitosti: Hipodrom, kjer lahko še vedno najdemo ostanke treh obeliskov, ki so jih tja prinesli v času otomanskega imperija. Ime pa pove, da so se na tem velikem trgu včasih odvijale konjske dirke. Ogled bomo nadaljevali z  obiskom Haghie Sophie (Svete modrosti), bizantinske bazilike iz 6. st. n. š., ki predstavlja največji sakralni objekt v tem delu sveta. Prava paša za oči v vsej svoji monumentalnosti. Le dober streljaj vstran si bomo ogledali znamenito Modro mošejo, imperialno mošejo iz 17. stol., poznano kot edino mošejo s šestimi minareti na svetu. Zunanjost, ker notranjost še vedno renovirajo.  Predlagamo obisk Bazilike Cisterne. V letu 2022 je vsa zažarela po zadnjih restavratorskih delih. Neverjetna arhitektura 6. stol. Na lokaciji nekdanje bazilike so izgradili ogromno cisterno, zbiralec vode, ki je lahko vseboval 80.000 m3 vode. Kar 336 marmornih stebrov podpira strop cisterne. Popoldan bomo nadaljevali z obiskom Egipčanskega Bazarja. Trgovci na tej čudoviti pokriti tržnici prodajajo začimbe, zelišča, domača zdravila, čaje, dišave, suho sadje in še neštete druge izdelke.

  1. DAN: ISTANBUL

Po zajtrku se bomo sprehodili do mostu Galata. Po želji bo sledil ogled ene izmed najlepših stvaritev otomanskih arhitektov – dvorca Topkapi. Srečanje z veličastno palačo in hkrati bivališčem otomanskih sultanov. Palača  za svojimi zidovi skriva knjižnice, kuhinje, spalnice, orožje, kaligrafske rokopise, čudovito stensko dekoracijo, porcelan,… a tudi harem in eno izmed najbogatejših svetovnih zakladnic. Med drugim lahko obiskovalci vidijo 86-karatni »diamant izdelovalca žlic«, ki ga obdaja v dveh vrstah še 49 manjših diamantov. Popoldan bo sledil obisk Grand Bazaarja, največje pokrite tržnice na  svetu, ki se ponaša s pravim razvejanim sistemom uličic in prehodov, ob katerih stoji kar 4.000 prodajaln. Z okolico, ki se navezuje na Grand Bazaar pa kar 6.000. Povratek v hotel. Prosto. Nočitev.

  1. DAN: ISTANBUL-SLOVNIJA

Zajtrk. Peš do obale zlatega roga, kjer se boste vkrcali na ladjo. Organiziran izlet z ladjo po Bosporju do Črnega morja. Plovba traja približno 1,5 ure. Bosporska ožina ločuje dva kontinenta in sicer Evropo in Azijo. Ob obali se nizajo čudovite palače, nebo prebadajo številni minareti… Sledi še zadnja poslastica. Obisk Velike mošeje Çamlica. Predstavlja največjo turško mošejo. Kar 63.000 vernikov lahko sprejme, ob morebitnem potresu pa kar 100.000 »pribežnikov«. Arhitekturno se zgleduje po klasičnem otomanskem sakralnem stavbnem oblikovanju, ki sloni na delih Mimarja Sinana. Ta mošejo krasi 6 minaretov, od katerih so 4 visoki čez 107 m. V sklopu se nahaja tudi galerija, knjižnica…. Sledi avtobusni transfer na letališče.  Polet na odhodno letališče. Sledi še avtobusni prevoz do kraja odhoda. Konec orientalske izkušnje.

Cena

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “CARIGRAD”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.