KRAKOW – AUSCHWITZ – WIELICZKA – WADOVICE

Trajanje:
4 dni
Prevoz
Avtobusni prevoz
Tip potovanja:
Obvezne izbirne vsebine
Discount:

Special offer

Opis

KRAKOW – AUSCHWITZ – WIELICZKA – WADOVICE

INTERAKTIVNI TEAM BUILDING PROGRAM

Hitro razvijajoča se moderna država in »odeta v nova oblačila« s ponosom privablja milijone obiskovalcev z vseh koncev sveta. Očarljivost kraljevega Krakova, čarobne jame rudnika Wieliczka, pa tudi Auschwitz - kot večni opomin človeštvu.

IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.

 

CILJI:

- dijak spozna Krakov in njegove znamenitosti

- dijak spozna Auschwitz in grozodejstva II. svetovne vojne,

- dijak razširi znanje o zgodovini Poljske,

- spoznavanje tujega jezika,

- dijak spozna rojstni kraj papeža Janeza Pavla II.

 

OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., direktor Miran Bende, dipl. ekon.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 48 učencev na enem avtobusu.

Program

VSEBINA PROGRAMA:

  1. DAN: SLOVENIJA-POLJSKA

Avtobusni odhod iz dogovorjenega mesta v večernih urah. Posladek ob odhodu. Nočna vožnja.

  1. DAN: AUSCHWITZ – KRAKOV

Dobro jutro Poljska! Vožnja do Auschwitza, leta 1940 zgrajenega koncentracijskega taborišča, v katerem je umrlo štiri milijone ljudi osemindvajsetih narodnosti. Že od leta 1947 je Auschwitz državni muzej; letno si ga ogledajo milijoni obiskovalcev z vseh koncev sveta. Popoldanski ogled Krakova. Mesto je bilo leta 2000 kulturna prestolnica Evrope, stoletja in tudi danes pa predvsem kulturno in duhovno središče Poljske. Obiskali bomo staro mestno jedro: na griču Wawel kraljevo palačo in katedralo (kripta z grobovi številnih poljskih kraljev in drugih velikih Poljakov). Na Glavnem trgu (Rynek Glowni – z zaprto tržnico Suknenice za mnoge najlepši evropski trg!) si bomo zapomnili imenitne kotičke. Trg obkrožajo prelepo obnovljene hiše in palače prejšnjih stoletij. Izjemno zanimiv bo tudi ogled Kazimierza, ki s svojimi sinagogami in pokopališči spominja na 500-letno zgodovino Židov v Krakovu. Večerja in nočitev v hotelu.

  1. DAN: KRAKOV-WIELICZKA-WADOWICE-KRAKOV

Po zajtrku se bomo odpeljali do približno 15 km oddaljene Wieliczke. Tako kot stari del Krakova je tudi ta 700 let stari  rudnik soli pod zaščito UNESCA. Na približno dvournem ogledu bomo občudovali podzemni svet figur, dvoran iz soli in jezerc. Po ogledu tega enkratnega naravnega in kulturnega spomenika  se bomo odpeljali v Wadowice, mesto v dolini reke Skawe. Tukaj se je rodil in preživljal svoja zgodnja leta nekdanji papež Janez Pavel II. Obiskali bomo cerkev iz 15. stoletja in po želji papežev nekdanji dom, ki so ga preuredili v muzej o delu in življenju tega velikega Poljaka. Vrnitev v Krakov. Popoldne bomo uživali v utripu mesta. Večerja in nočitev v hotelu.

  1. DAN: KRAKOV-SLOVENIJA

Zajtrk. Morda nekaj časa prosto za zadnje nakupe spominkov… Počasi se bomo poslovili. Vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v nočnih urah.

 

INTERAKTIVNI TEAM BUILDING:

1.NALOGA:

Dobro si oglej stolp na fotografiji. Vsako polno uro se na njem odpre okno, in zasliši se zvok trobente, ki simbolizira trobentarja, znanilca nevarnosti, ki je leta 1240 mesto posvaril pred bližajočimi se napadalci. Žal ga je ubila strupena puščica, ki jo je sovražnik ustrelil vanj.

V spomin na ta dogodek, trobenta zaigra vsako uro.

V pravem trenutku, ko trobentar igra, ga posnemi pri delu. Pazi, da ne zamudiš!!! Obenem pa razloži, kateri stolp je to. In kje se nahaja, ter zakaj je melodija, ki jo igra, tako zelo kratka.

 

  1. NALOGA:

V znameniti židovski četrti Kazimierz je bil sneman film Schindlerjeva lista. Večina hiš v tem delu je še vedno označena s simbolom židovstva, heksagramom, ki je poznan tudi pod imenom Solomonov pečat. Nahaja se na številnih hišah, vratih, kavarnah…

Naredi fotografijo takega simbola in povej, kako se še imenuje.

 

  1. NALOGA:

Na sredi največjega evropskega komercialnega trga

(napiši njegove dimenzije________________) se nahaja ena najznamenitejših renesančnih cehovskih stavb, imenovana Sukiennice, z mnogimi trgovinicami.  Po t.i. Magdeburškem zakoniku so tatovom, ki so jih ujeli pri kraji, z železnim nožem odsekali ušesa. V spomin na to obdobje, v Sukiennicah še danes visi železen nož. Tako pravi ena legenda. Obstaja pa še druga, povezana z gradnjo zvonikov ob Marijini cerkvi. Obe legendi govorita o nožu torej.

Povprašajte domačine, kje se nahaja železni nož, in ga fotografirajte!

Dodatne točke dobite, če na kratko razložite še drugo zgoraj omenjeno legendo.

 

  1. NALOGA:

Najdite kip na sliki, in napišite, koga predstavlja in kaj pomeni.

Preko oči ima zavezan trak. Zakaj?

 

 

  1. NALOGA:

Povprašajte domačine, kje se nahaja kip velikega poljskega znanstvenika Kopernika, in ob njem naredite skupinsko fotografijo, ali kratek film, ki po vašem upodablja njegov največji znanstveni in astronomski dosežek.

 

6.    NALOGA:

Poišči slovenski prevod dveh poljskih pregovorov:

  1. Lepszy wróbel w garści niż  gołąb na dachu
  2. Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma.

Cena

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “KRAKOW – AUSCHWITZ – WIELICZKA – WADOVICE”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.