DOLENJSKA IN BELA KRAJINA – dvodnevna ekskurzija

Trajanje:
2 dneva
Prevoz
Avtobusni prevoz
Tip potovanja:
Obvezne izbirne vsebine
Discount:

Special offer

Opis

DOLENJSKA IN BELA KRAJINA

IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.

CILJI:

- dijak spozna temeljito, kulturo, zgodovino in znamenitosti Bele krajine,

- dijak se sreča z etnološkimi posebnostmi Bele krajine,

- spomin na pesniško dediščino Otona Župančiča,

- srečanje z zgodovino Uskokov in Turkov na slovenskih tleh,

- spoznavanje centra Dolenjske – Novega mesta,

- dijak spozna slabo poznano belokranjsko znamenitost – izjemen izvir reke Krupe,

- spoznavanje posebne arhitekturne znamenitosti Slovenije – kozolcev,

- športna aktivnost, odbojka ob Kolpi.

 

OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija.

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., direktor Miran Bende, dipl. ekon.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 48 učencev na enem avtobusu

Program

TRAJANJE: 2 DNEVA

VSEBINA PROGRAMA:

  1. DAN: ODHODNO MESTO, ROSALNICE, IZVIR REKE KRUPE (NARAVNI SPOMENIK), POBREŽJE, METLIKA ALI ČRNOMELJ

Avtobusni prevoz. Pot nas bo vodila v smeri Bele krajine in Metlike. Zapeljali se bomo do kraja Rosalnice. Romarski kompleks »Tri fare« se odlikuje po treh cerkvah, stisnjenih znotraj visokega pokopališkega obzidja, ki je deloma verjetno še ostanek protiturškega tabora. Valvasor je trdil, da so ta majhni tabor ustanovili vitezi Templarji. Cerkve izvirajo iz 14., 15. in 16. stoletja in ohranjajo gotske prvine. Nato se bomo ustavili ob izvoru reke Krupe. Ta izvira v močnih kraških izvirih sredi kraškega ravnika Bele Krajine pod 30 m visoko zatrepno steno iz krednega apnenca. Nato se prebija skozi okoli 2 km dolgo dolino do Lahinje katero se izliva pod Gradcem. Sledi vožnja do Pobrežja. Leta 1547 je hrvaški plemič oz. žumberški kapetan Ivan Lenković dobil last vasi v Beli krajini blizu kraja Dolenjci. Potem, ko je kupil posestvo je tu naselil Uskoke. Lenković, ki je pozneje postal general vojne krajine, je nato zaprosil takratnega avstrijskega cesarja Ferdinanda I. za graditev gradu v vasi. Grad Pobrežje je bil zgrajen leta 1557 kot utrdba za obrambo pred turškimi vpadi. Spustili se bomo do ostankov starega mlina in žage – do sedanje domačije Kuzma. Vožnja do hotela. nočitev.

 

  1. DAN: METLIKA, NOVO MESTO/OTOČEC, ODHODNO MESTO

Dopoldan si bomo ogledali belokranjski muzej, ki gostuje v metliškem gradu. Srečali se boste z zgodovino Bele krajine in njihovimi kulturnozgodovinskimi posebnostmi. Vožnja do Campinga Bela krajina v Podzemlju. Ob reki Kolpi leži. Če bo vreme dopuščalo se bomo okopali v reki Kolpi. Pot bomo nadaljevali do Novega Mesta. Mesto se lahko pohvali, da so mu bile mestne pravice podeljene že leta 1365 v pisani obliki s posebno listino. Nastajajočemu mestu v okljuki Krke je vojvoda Rudolf IV. Habsburški dal naziv po svojem lastnem imenu Rudolfswerth. Sprehod po starem mestnem središču. Na osrednjem delu trga stoji Rotovž, blizu pa je tudi marmorni, sedem kotni vodnjak z vklesanimi verzi Kettejeve pesmi Na trgu (Noč trudna molči,  nezamudno beži čez mestni trg luna sanjava, vse v mraku mirno, na vodnjaku samo tih vetrc z vodo poigrava). Prosto za malce individualnega potepa. Popoldan se bomo zapeljali do otočka na reki Krki, na katerem stoji grad Otočec. Prvič je bil omenjen v 13. stoletju, točneje leta 1252, ko so v njem prebivali vazali freisinških škofov, vitezi Otoški. Kratek sprehod po parku, ki obkroža edin otoški grad v Sloveniji.  Vrnitev na odhodno mesto.

Cena

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “DOLENJSKA IN BELA KRAJINA – dvodnevna ekskurzija”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.