DOLENJSKA IN BELA KRAJINA

Trajanje:
1 dan
Prevoz
Avtobusni prevoz
Tip potovanja:
Obvezne izbirne vsebine
Discount:

Special offer

Opis

DOLENJSKA IN BELA KRAJINA

IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.

CILJI:

- dijak spozna temeljito, kulturo, zgodovino in znamenitosti Bele krajine,

- dijak se sreča z etnološkimi posebnostmi Bele krajine,

- srečanje z zgodovino Uskokov in Turkov na slovenskih tleh,

- spoznavanje centra Dolenjske – Novega mesta,

- dijak spozna slabo poznano belokranjsko znamenitost – izjemen izvir reke Krupe,

- športna aktivnost, odbojka ob Kolpi.

 

OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija.

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., direktor Miran Bende, dipl. ekon.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 48 učencev na enem avtobusu

Program

TRAJANJE: 1 DAN

VSEBINA PROGRAMA:

  1. DAN: ODHODNO MESTO–IZVIR REKE KRUPE (NARAVNI SPOMENIK), KOLPA, METLIKA, NOVO MESTO

Pot nas bo vodila v smeri Bele krajine in Metlike. Nato se bomo ustavili ob izvoru reke Krupe. Ta izvira v močnih kraških izvirih sredi kraškega ravnika Bele Krajine pod 30 m visoko zatrepno steno iz krednega apnenca. Nato se prebija skozi okoli 2 km dolgo dolino do Lahinje katero se izliva pod Gradcem. Celotna reka z obrežjem je bila leta 1997 zavarovana kot naravni spomenik.  Ogledali si bomo belokranjski muzej, ki gostuje v metliškem gradu. Srečali se boste z zgodovino Bele krajine in njihovimi kulturnozgodovinskimi posebnostmi. Vožnja do kampa Bela krajina v Podzemlju. Ob reki Kolpi leži ta imeniten kamp. Po želji se lahko odločite tudi za piknik kosilo – bogato, samopostrežno. Če bo vreme dopuščalo se bomo okopali v reki Kolpi, za vas pa bo rezervirano tudi odbojkarsko igrišče. Pot bomo nadaljevali do Novega Mesta. Mesto se lahko pohvali, da so mu bile mestne pravice podeljene že leta 1365 v pisani obliki s posebno listino. Nastajajočemu mestu v okljuki Krke je vojvoda Rudolf IV. Habsburški dal naziv po svojem lastnem imenu Rudolfswerth. Sprehod po starem mestnem središču. Na osrednjem delu trga stoji Rotovž, blizu pa je tudi marmorni, sedem kotni vodnjak z vklesanimi verzi Kettejeve pesmi Na trgu (Noč trudna molči,  nezamudno beži čez mestni trg luna sanjava, vse v mraku mirno, na vodnjaku samo tih vetrc z vodo poigrava). Če nam bo čas dopuščal, se bomo na kratkem foto postanku ustavili ob otočku na reki Krki, na katerem stoji grad Otočec. Prvič je bil omenjen v 13. stoletju, točneje leta 1252, ko so v njem prebivali vazali freisinških škofov, vitezi Otoški. Vrnitev na odhodno mesto v kasnih večernih urah.

Cena

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “DOLENJSKA IN BELA KRAJINA”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.