PRAGA – PO POTEH PLEČNIKA IN KAFKE TER BISERI JUŽNE ČEŠKE

Trajanje:
3 dni
Prevoz
Avtobusni prevoz
Tip potovanja:
Obvezne izbirne vsebine
Lokacija:
Discount:

Special offer

Opis

PRAGA – PO POTEH PLEČNIKA IN KAFKE TER BISERI JUŽNE ČEŠKE

Veličastna češka prestolnica, ki se je bomo dotaknili skozi prizmo znamenitega slovenskega arhitekta arhitekta Plečnika ter pisatelja Kafke, ob tem pa če dva bisera južne Češke Hluboka in Češki Krumlov

IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.

 

CILJI:

- dijak spozna znamenitosti, kulturo in zgodovino Prage ter Južne Češke

- seznanitev s češkim jezikom

- dijak bo seznanjen z deli Jožeta Plečnika v Pragi

- seznanitev z življenjem Franza Kafke

- srečanje z zgodbo o Švejku

- srečanje s češko kulinariko

- spoznavanje ustroja Republike Češke

- spoznavanje grajske arhitekture

- srečanje z dvema znamenitostima s seznama kulturne dediščine UNESCO (staro mesto jedro Prage in Češki Krumlov)

 

OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., direktor Miran Bende, dipl. ekon.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 48 učencev na enem avtobusu.

Program

VSEBINA PROGRAMA:

  1. DAN: SLOVENIJA, PRAGA

Zgoden jutranji odhod. Vožnjapreko Avstrije do glavnega mesta Češke. Praga, češka prestolnica nas bo pozdravila. Pozdravila nas bo znamenita Plečnikova cerkev Srca Jezusovega, ki velja za enega pomembnejših pečatov našega arhitekta Plečnika na praških tleh in vsekakor za najpomembnejši sakralni spomenik 20. stoletja. V Pragi je deloval kot profesor arhitekture in oblikovanja, kjer se je spoznal s takratnim predsednikom Českoslovaške, Masarykom, za katerega je oblikoval znameniti stol. Kmalu po koncu prve svetovne vojne mu je zaupal obnovo praškega gradu, ki je bil stoletja sedež čeških kraljev in knezov pa tudi v novi državi je ostal sedež oblasti. Skorajda istočasno je obnovil še grad Lany, ki je bil predsednikova rezidenca, in leži okoli 50 km oddaljen iz Prage. Zatem si bomo ogledali znameniti grad Hradčani, kjer domuje tudi češki predsednik. Ali veste, da velja za največji grad na svetu? 570 m dolga in 128 m široka veličastna stavba je nedvomno deležna kar največje pozornosti. Ob sprehodu skozi dvorišča se bomo seznanili s Plečnikovim delom na tej najslavnejši stavbi na Češkem, Plečnikova piramida, Južni vrt pod gradom, znameniti obelisk. Slavnemu arhitektu se je Praga tudi oddolžila s postavitvijo njegovega doprsnega kipa, ki so ga postavili pred gradom. Za neumorno delo je Plečnik tudi ves čas zavračal plačilo, bil pa je neskončno hvaležen Masaryku, da mu je omogočil ustvarjanje. Sprehodili se bomo do gotske katedrale sv. Vida, si ogledali Zlatno uličko, kjer  na številki 22 nekaj časa stanoval tudi Franz Kafka s svojo sestro. Zatem se bomo po stopnicah spustili do starega dela mesta in Karlovega mostu. Nekaj časa prosto za samostojno raziskovanje mesta, nato vožnja do hotela, nastanitev, nočitev.

  1. DAN: PRAGA (in plovba z ladjico po Vltavi)

Zajtrk. Nadaljevali bomo z ogledi. Obiskali bomo muzej Franza Kafke, ki razkriva njegovo življenje, miselnost in njegova dela. Za trenutek bomo postali pred Kafkova rojstno hišo, ki stoji tik ob cerkvi sv. Nikolaja v Starem mestu. Včasih je to bila precej revna soseska, na robu takratnega judovskega geta. Prava hiša je sicer pogorela do ta, vse, kar je ostalo, je njen izjemen vhod in spominska tabla. Sprehodili se bomo še do Staromestskih namesti in tam kot majhni otroci čakali, da odbije znamenita polna ura. Tukaj, kjer stoji renesančna hiša »U Minuti« je tudi živel Kafka (Stari mestni trg 2). Pokukali bomo v katero od starih tipičnih kavarn, ki jih je Kafka obiskoval in razpravljal o filozofiji. Pot bomo nadaljevali do Vaclavskih namesti. Nekaj prostega časa. Sledi plovba po Vltavi – čudovite podobe mesta se nam bodo odpirale z rečne strani. Nočitev.

  1. DAN: PRAGA, HLUBOKA, ČEŠKI KRUMLOV, MARIBOR

Po zajtrku se bomo odpeljali do gradu Hluboka, najbolj obiskanega med češkimi  gradovi. Zgradili so ga že  v 13. stoletju, po zadnji prenovi v prejšnjem stoletju spominja na Windsor; zaradi številnih stolpičev, bogate notranje opreme in veličastne lege pa tudi na Neuschwanstein Ludvika Bavarskega. Grad si bomo tudi ogledali. Vožnja do Češkega Krumlova. V Češkem Krumlovu najdemo drugi največji grad na Češkem. Ozke ulice starega jedra. Mestu so od ustanovitve leta 1253 pečat dajale številne znane družine – Rosenbergi, predvsem pa Schwarzenbergi, ki so v “najboljših“ časih pod seboj imeli 200.000 podložnikov. Rekli bomo samo še AHOJ in se odpravili proti domu. Prihod domov poznih nočnih urah.

Cena

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “PRAGA – PO POTEH PLEČNIKA IN KAFKE TER BISERI JUŽNE ČEŠKE”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.