VOJVODINA

Trajanje:
3 dni
Prevoz
Avtobusni prevoz
Tip potovanja:
Obvezne izbirne vsebine
Lokacija:
Discount:

Special offer

Opis

VOJVODINA

Novi Sad, Secesijska arhitektura Subotice, vzreja lipicancev, madžarski Pecs (nekdanja evropska prestolnica kulture) z znamenitostjo s seznama UNESCO.

(možen obisk doma za ostarele in srečanje z gerontološko – zdravstvenimi problemi , v primeru zdravstvenih šol)

IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.

 

CILJI:

- dijak spozna Novi Sad in Subotico ter njune znamenitosti,

Dijak se sreča z znamenitostmi madžarskega mesta Pecs, nekdanje evropske prestolnice kulture.

- dijak razširi znanje o arhitekturnem slogu secesije,

- dijak se bo srečal z vzrejo konjev,

- dijak se bo lahko kratko preizkusil v ježi konja,

- spoznavanje vojvodinske kulinarike,

- dijak bo lahko obiskal odlično organiziran dom za ostarele in se pobliže spoznal s področjem gerontologije in zdravstvene oskrbe starostnikov.

 

OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., direktor Miran Bende, dipl. ekon.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 48 učencev na enem avtobusu

Program

VSEBINA PROGRAMA:

  1. DAN: SLOVENIJA – NOVI SAD – SUBOTICA

Na pot z avtobusom v zgodnjih jutranjih urah! V Vojvodini bomo najprej spoznali Novi Sad ali »Ujvidek« v madžarščini. Prestolnica avtonomne pokrajine Vojvodine in administrativni center južne Bačke. Mesto se je razvilo v južnem delu panonske nižine ob Donavi. Šteje dobrih 250.000 prebivalcev in tako predstavlja 2. največje mesto v Srbiji. Območje Novega Sada (kjer je danes Patrovaradin) je bilo poseljeno že v kameni dobi. Sprehodili se bomo po centru. Veličastna neogotska cerkev Marijinega imena, saborna cerkev (katedrala) – pravoslavna cerkev Sv. Jurija s številnimi ikonostasi, mestna hiša, sinagoga, srbsko nacionalno gledališče,….. Nato pa na Petrovaradinsko trdnjavo iz konca 17. stoletja, s katere se nudi imeniten pogled na reko in Novi Sad. Nastanitev v Novem Sadu ali Subotici. Nočitev.

  1. DAN: SUBOTICA – PALIČKO JEZERO – ERGELA KELEBIJA (VZREJA LIPICANCEV)

Potrebno bo spoznati SUBOTICO. Najbolj severno mesto Srbije. V preteklosti je to mesto vedno predstavljalo nekakšno ločnico med Evropo in Azijo, med ogrsko državo in otomanskim imperijem. Kralj Matija Korvin (kralj Matjaž) je kasneje mesto poklonil sorodniku Janošu Pongracu Dengelegiju, vojvodi iz Transilvanije. Le-ta je na mestu okoli frančiškanske cerkve dal ojačati obzidje zaradi strahu pred Turki. V mestu izstopa predvsem veličastna mestna hiša izgrajena v slogu madžarske secesije. Zaznamuje jo tudi zeleno-modra fontana iz znamenite madžarske keramike Zsolnay. Nadalje pa je najbolje slediti pogledu, ki se zatakne na zvonikih in stolpih cerkvenih objektov.  V mestu se nahaja tudi veličastna sinagoga,… pa še palača Rajhl in mestna knjižnica, gledališče.  Vožnja do jezera PALIĆ, mondenega letovišča na začetku 20. stoletja. Veliki park ob jezeru in mogočne meščanske hiše. Sledi vožnja do ERGELE KELEBIJA. Kompleks se nahaja na 24 hektarjih urejenih travnikov posejanih z objekti v panonskem stilu. Urejena konjušnica in tekmovalni teren so nedvomno privlačni tako za obiskovalce kakor redne stanovalce – lipicance. Približno 60 jih imajo na posestvu. Ogled muzeja, kjer si boste lahko ogledali dvorano z delovno in paradno opremo, zbirko več kot 30 kočij, vozov in sani. Po želji se boste lahko individualno odločili tudi za kratko vožnjo z vozom po parku in borovem gozdiču Vile Majur. Lahko pa se boste ob spremstvu inštruktorjev preizkusili tudi v ježi lipicancev. Vrnitev v hotel. Nočitev.

  1. DAN: VOJVODINA – PECS – SLOVENIJA

Vožnja preko bližnje meje z Madžarsko in nato v madžarsko Baranjo. Kmalu za mejo bomo trčili v MOHÁCS, zgodovinsko mesto Madžarske in konglomerat različnih kultur, saj že stoletja tukaj živijo poleg Madžarov tudi hrvaški Šokci, Srbi, Nemci in vrsta drugih narodnih skupin. Tod se je odvijala znamenita  »bitka pri Mohacsu«. Neustrašni turški janičarji so pobili okrog 20.000 ogrskih vojakov, kar je pomenilo strašen konec petstoletnega madžarskega kraljestva in zmagoviti vstop Sledi vožnja do mesta PECS – evropske kulturne prestolnice leta 2010. Med sprehodom po Király Út se bomo prepričali, da je mesto že od nekdaj dalo veliko nase, saj so si zgradili veliko narodno gledališče, imeniten secesijski hotel Palatinus in razkošno mestno hišo. Meščani tega mesta so sloveli kot veliki mojstri mnogih obrti, od slaščičarjev, specialistov priprave sladic iz marcipana do mizarjev dragega bidermajer pohištva, družina Zsolnay pa je svojo manufakturo porcelana razvila do umetniških izdelkov najvišje estetske, mednarodno prepoznavne vrednosti. Pécs velja za nekakšno »večno mesto«, kar dokazujejo kulturne usedline davnih stoletij in med njimi tudi paleokrščanski grobovi Cella Septichora, ki so znamenitost z Unescovega seznama svetovne kulturne dediščine. veliko cerkva, med katerimi zavzema nedvomno prvo mesto škofijska katedrala Svetega Petra. Tudi turška era je  arhitekturno zaznamovala to mesto z minareti, s hani in hamami ter s slikovito Gazi Kaszim pasha džamijo. Vrnitev v Slovenijo.

Cena

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “VOJVODINA”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.